Угоститељско-туристичка школа
ул. Мајковског бр.2, 18000 Ниш
Телефон: 018/233 830
 • УПИС УЧЕНИКА 2015-2016. ГОДИНЕ

  Планом уписа за школску 2015-2016. годину планиран је упис шест одељења следећих образовних профила...

 • КОКТЕЛИ НА НАШ НАЧИН!
  КОКТЕЛИ НА НАШ НАЧИН!
 • КК ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ГОСТ НАШE ШКОЛE
  КК ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - ГОСТ НАШE ШКОЛE
 • ЛАЈАЛИ СМО И НА ЗВЕЗДЕ
  ЛАЈАЛИ СМО И НА ЗВЕЗДЕ
 • ШКОЛСКА РАДИОНИЦА МАРГЕР
  ШКОЛСКА РАДИОНИЦА МАРГЕР
 
 
 • Font size: Larger Smaller

У сусрет Светом Сави

 

sveti-sava-mileseva.jpg            Дан светог Саве се у Угоститељско-туристичкој школи сваке године обележава на свечан начин. Школска слава је јединствена прилика да наши ученици и професори покажу оригиналност, креативност и стваралаштво. Знамо да славећи Светог Саву, славимо себе, јер је баш њему историја доделила највећу људску титулу да буде учитељ свог народа у стремљењу ка највишим вредностима које потврђују један народ.

            У присуству бројних званица, донатора, родитеља и ученика школе, ове године ће у петак, 25.01.2013.године у малој сали школе, у 11:00 сати, бити одржана светосавска академија коју припремају чланови драмско-рецитаторске и хорске секције. Званични назив овогодишње прославе је „Ускликнимо с љубављу светитељу Сави“.  Чланови ликовне и туристичке секције, предвођени професоркама  Верицом Матовић и Аделом Миленовић, задужени су за уређење школе, хола и мале сале, као и за организацију изложбе ученичких радова и фотографија посвећених утемељитељу српског хришћанства Светом Сави. После свечане академије биће одржан јавни час куварства, услуживања, посластичарства и туризма у школском кабинету услуживања. Захваљујући коктелу добродошлице, који припремају наши ученици свих образовних профила са својим наставницима, уважени гости ће имати прилику да се упознају са знањем и умећем наших ученика и сами се увере да похвале, успеси, признања и бројне награде, које наша школа добија, нису случајне.

           

Поред наведеног, поводом Дана светог Саве, наша школа сваке године расписује литерарни и ликовни конкурс на тему светосавља. Право учешћа имају сви ученици школе. Теме за овогодишњи конкурс су:

1.      Пред иконом Светог Саве

2.      Свети Сава – наш савременик

3.      Буде ме светосавска звона

Литерарне радове ученика оцењиваће професорке српског језика и књижевности, док ће најбољи ликовни рад прогласити комисија коју чине професори уметничке групе предмета.

На овај начин, обновићемо сећање на духовног препородитеља српског народа, онога који нас је вековима учио, многе нам поуке и приче оставио. Оставио нам је у аманет и оно најважније: своје чисто срце и огромну љубав за све људе. Помогао нам је да прво научимо себе, а онда и друге, како се иде путем светлости, путем разума и просвећености. Научио нас је како да отварамо прозоре на себи и избацујемо мрак из себе. Управио нам је стопе, али и дух; прекрстио је млеко да буде бело, али и душу да не буде црна.

Ако се уопште може говорити о карактеру једног народа, онда ћемо најмање погрешити ако карактер српског народа назовемо светосављем, јер сигурно можемо пронаћи довољно доказа о томе да је овај народ целокупно своје митско и историјско сећање везао за Светог Саву. Тако је дело живог Саве Немањића преточено у дело бесмртног Светог Саве.

            Рад Светог Саве је проверена духовна вредност која одолева искушењима времена и променама историје, јер зрачи светлошћу непролазном.Дело Саве Немањића јесте крштеница српског народа, сведочанство о његовом историјском пунолетству, јемство како се подиже дедовина, тестамент којим се наслеђује отаџбина. Сава је први српски потпис и тим именом се потписује читав његов народ. Веће и тачније адресе у историји немамо.

И зато се у укупној историји српског народа и историји његове културе издваја личност Саве Немањића, првог српског архиепископа, утемељитеља духовне историје Срба. Нама, Србима, био је први верски поглавар, први учитељ, први писац, први државник, први законописац, први дипломата, први просветитељ, први лекар...први...први...

Књига проповедникова нас учи: „Свему има време и сваком послу под небом има време. Има време кад се рађа и време кад се умире, време кад се гради и време кад се разваљује, време кад се љуби и време кад се мрзи, време рату и време миру.“ Прославићемо и ове године светитеља Саву са надом и жељом да је дошло време када се рађа, време када се гради и време када се љуби.


Ко је Свети Сава?

Свети Сава је духовни прародитељ српског народа.

Свети Сава је оснивач народне цркве у српском народу, први њен архиепископ и организатор.

Свети Сава је укрепитељ православне вере у српском народу. Он је искоренио и одбио од српског народа западне и друге  јереси и утврдио народ свој ну источном православљу. Тиме је он најмоћније утицао на опредељење историјске судбине народа српског.

Свети Сава је најмудрији просветитељ српског народа, који је нераздвојно везао просвећивање и васпитање народа са живом вером у Христа Господа.

Свети Сава је највећи државотворац у народу српском. Он је руководио државним саборима, крунисао краљеве у Жичи, и мирним путем спасао државу српску од многих непријатеља и ратова.

Свети Сава је први уређивач монашког живота код нас. Он је сазидао Хиландар у Светој Гори са својим оцем Светим Симеоном. Он је прибавио и саградио неколико манастира српских у Палестини. Он је од Студенице и Жиче створио узорна огњишта монашког живота. Он је први и главни типичар српских манастира.

Свети Сава је најотменији изграђивач српске народне културе. Као опредељивач српске народне вере, он је тим постао и опредељивач српске народне културе. Окренувши лице нашег народа ка Истоку, он га је тим изложио источним културним утицајима.

Свети Сава је први српски књижевник. Он је писао не књиге за забаву него само оне што је било потребно и корисно за учвршћивање вере, за установљење поретка у манастиру, у друштву и држави, и што је служило за душевно спасење народа.

Свети Сава је за живота земаљског био, а и сада јесте пред престолом Творца, највећи молитвеник за српски народ.

Владика Николај Велимировић


 

djcapin-hilandar6.jpgШта је Света Гора?

Света Гора је царство без круне, држава без војске, земља без жена, богатство без новца, мудрост без школе, кухиња без меса, молитва без престанка, веза са небесима без прекида, славопој Христу без умора, смрт без жаљења.

Матија Бећковић

 

 

 

 

 


Шта је Хиландар?

 

hilandar (2).jpgПостоји једно место на коме Срби никад нису крали ни лагали, ни пиле заклали, ни мрава згазили, ни криво се заклели, ни лажно посведочили. Место на коме ништа друго нису радили него се молили, исповедали, постили и умивали сузама покајања. Место на коме се не рађамо, него само умиремо и једино постојимо. То место се зове Хиландар, најдоњи камен нашег духовног постојања. Када бисмо се спустили на дно себе, стигли бисмо у Хиландар. Народи који имају такво место знају ко су и одакле су и не могу се изгубити, а што год се са њима збива, из те семенке могу се обновити.

Матија Бећковић