Катарина Николић, Мартин Стаменковић, Петар Павловић и Александар Вујмиловић, ученици четвртог разреда Угоститељско туристичке школе из Ниша, претходног викенда су остварили значајан успех на важним такмичењима.

Јуниорски Интернационални Кулинарски куп у Крагујевцу, други по реду, од 16. до18. октобра, окупио је младе куваре из Србије, Грчке, Русије, Бугарске, Румуније, Македоније, Словеније, Босне и Херцеговине, Хрватске и других земаља.

Млади кувари, до навршених 25 година, индивидуално су се такмичили у припремању националног јела, модерног јела, јела од рибе, тестенине, ресторанског десерта, а посебну тежину даје то што су јела припремана на лицу места пред судијама. Катарина Николић и Мартин Стаменковић су освојили две бронзане медеље

“Сам начин припреме чини јединственим ово такмичење. Ученици су сву своју вештину морали да покажу пред судијама, припремајући јела на лицу места, што није нимало лак задатак. Ученици наше школе су одговорили изазову и на бравурозан начин промовисали нишку школу која из године у годину регрутује све већи број добрих младих кувара”, каже Анчица Димитријевић, наставник куварства Угоститељско туристичке школе која је припремала нишке такмичаре.

Фестивал у Крагујевцу, који су организовали “Шумадија сајам“ и Гастромаг магазин, пратила су бројна предавања и начини употребе намирница, представљање достигнућа и новина светских кухиња, представљања спонзора, а посетиоци и сви заинтересовани су могли погледати како спремају највећи светски мајстори кулинарства.

Са освојеном сребрном и бронзаном медаљом, Петар Павловић и Александар Вујмиловић ученици IV разреда Угоститељско-туристичке школе из Ниша, бриљирали су на Балканском купу кулинара одржаном у Београду од 17. до19. октобра. “Balkan Culinary Cup”, окупио је више од 500 врхунских професионалаца из 17 земаља, где су по трећи пут најбољи кувари и посластичари показали знање и вештину у припремања хране.

 

Према оцени лиценцираних судија WACS-а, Светске организације шефова кухиња, млади нишки кулинари су показали да се могу мерити са много искуснијима од себе, што на крају доказују и освојена висока признања.

“Момци су се лавовски борили и у конкуренцији која никада није била јача, показали квалитет. На крају су одлучивале нијансе. Као њихов ментор не могу да не кажем да су ђаци надмашили сва очекивања и одлично одрадили своје задатке.”, каже Милан Милојић наставник куварства Угоститељско-туристичке школе из Ниша, који је добио посебну диплому од стране познатог судије WACS-а, Александра Микхалева, из Русије и признање које му је доделила Асоцијација шефова кувара Србије, оверено од стране Ђорђа Костића.

 


Овај гастрономски спектакл, у организацији Кулинарске федерације Србије, објединио је три манифестације -Balkan Culinary Cup, Big Master, Balkan Chilly festival, а захваљујући атрактивном програму привукао је више хиљада посетилаца заинтересованих за кулинарске чаролије истинских мајстора.

Директорка Угоститељско-туристичке школе из Ниша Сузана Стојановић каже да су награде из Крагујевца и Београда донеле велику радост школи.

“После оваквих успеха не можете да не будете поносни и срећни због тога што сте на челу једне овакве установе. Ово није први пут. Мислим да не постоји такмичење где се на додели награда није чуло име Угоститељске-туристичке школе из Ниша, а то много говори и о наставном кадру који овде ради. Поносна сам и због колега, а понајвише због наших ђака, јер то нам је потврда да сви заједно радимо праву ствар”, каже директорка Угоститељско-туристичке школе Ниш.

Циљ оваквих такмичења је развој кулинарске професије у Србији, као и развој туризма и прехрамбене индустрије у Србији и региону, као и промоција највећих српских брендова хране и домаћих, светски признатих кулинара.

   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *