Посластичарство је широка делатност у којој се прерађују намирнице биљног и животињског порекла да би се добили посластичарски производи – колачи, торте и друге посластице.
У Угоститељско-туристичкој школи у Нишу посластичари се образују кроз три године школовања.
На првој години ученици стичу основна знања о струци и науче прве преливе, кремове и теста.
У другој години кроз часове теоријске и практичне наставе (која се изводи у шкослкој радионици и бројним посластичарницама у граду), ученици се оспособљавају за припрему торти, ролата, шнитова, сладоледа и др.
На завршној години ученици су оспособљени за бројна такмичења која их очекују и без тешкоћа знају да примене стечено знање у изради: чајних пецива, парфеа, пудинга, декорација.
Предмети које ученици изучавају током школовања на овом образовном профилу приказани су у табели.
Предмети који се изучавају у оквиру образовног профила посластичар